Το Ταλίν (Tallinn) είναι πόλη και πρωτεύουσα της Εσθονίας με πληθυσμό 399.180 κατοίκων, σύμφωνα με την απογραφή του 2006. Αποτελεί επίσης μεγάλο εμπορικό λιμάνι και απέχει 80 km από το Ελσίνκι. Βρίσκεται στη νότια πλευρά του κόλπου της Φινλανδίας.
Η σημερινή πόλη πρωτοκατοικήθηκε από την Φινλανδία το δεύτερο αιώνα μετά Χριστού.
Όντας ένας σημαντικός εμπορικός σταθμός ανάμεσα στη Ρωσία και τη Σκανδιναβία, έγινε στόχος των επεκτατικών τάσεων των Τευτόνων Ιπποτών και του Βασιλείου της Δανίας την περίοδο των Βόρειων Σταυροφοριών στις αρχές του 13ου αιώνα, όταν οι ντόπιοι πληθυσμοί εκχριστιανίστηκαν με τη βία. Οι Δανοί επέβαλλαν το ζυγό τους στην Εσθονία το 1219.
To 1285 έγινε μέλος της Χανσεατικής Ένωσης. Οι Δανοί πούλησαν το Ταλλίν μαζί με άλλες κτήσεις τους στους Τεύτονες Ιππότες
το 1346. Κατά το μεσαίωνα, η θέση τις πόλης ήταν ιδιαίτερης στρατηγικής
σημασίας και πολλές φορές κατακτήθηκε από Σουηδούς και Ρώσους. Το 1561 η
Σουηδία ανέλαβε τη διοίκηση του Ταλλίν και της υπόλοιπης Εσθονίας. Το 1710, κατά τη διάρκεια του Μεγάλου Βόρειου Πολέμου, το Ταλίν μαζί με τη Σουηδική Εσθονία και τη Λιβονία παραχωρήθηκαν στη Ρωσική Αυτοκρατορία.
Παρά τις τελευταίες εξελίξεις, το Ταλίν και οι γύρω περιοχές διατήρησαν
την εθνική και οικονομική τους αυτονομία ως Δουκάτο της Εσθονίας. Κατά
τις τελευταίες δεκαετίες του 19ου αιώνα, οι τακτικές εκρωσσοποίησης στην
Εσθονία έγιναν ακόμα πιο σκληρές.
Το 1918 έγινε πρωτεύουσα τις ανεξάρτητης Εσθονίας, με τη Ρωσία να αναγνωρίζει την ανεξαρτησία της. Στο ξέσπασμα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου το 1940 κατακτήθηκε από τη Σοβιετική Ρωσία, για να περάσει στην κατοχή της Ναζιστικής Γερμανίας κατά την περίοδο 1941 - 1944. Μετά το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, ξαναπέρασε στην κατοχή της Σοβιετικής Ένωσης και προσαρτήθηκε στα εδάφη της ως Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Εσθονίας. Από το 1991, ακολουθώντας τη διάλυση της Ε.Σ.Σ.Δ, είναι πάλι πρωτεύουσα του νέου ανεξάρτητου κράτους.